Hampaiden valkaisu — kotikonstein, apteekkituotteilla vai hammaslääkärin vastaanotolla?

2 minuutit Julkaistu:


Hampaiden väriin vaikuttavat sekä perimä että elintavat

Hampaiden tummuminen on luontainen, vääjäämätön prosessi, johon elintavat voivat kuitenkin vaikuttaa suurestikin. Esimerkiksi tupakointi ja kahvin, teen, punaviinin tai virvoitusjuomien nauttiminen aiheuttavat hammasluun värjäytymistä. Myös yksilölliset erot ihmisten välillä ovat suuria; joidenkin hampaat ovat luonnostaan tummemman tai kellertävämmän sävyiset, ja joillakin hampaat myös värjäytyvät helpommin kuin toisilla. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus saavuttaa luonnollinen, valkoinen hymy hampaiden valkaisun avulla.

Hampaiden valkaisusta liikkuu vaarallistakin tietoa

Hampaiden valkaisu onnistuu joko kotona tai suuhygienistin vastaanotolla. Monilla elintarvikkeilla kuten kiiwillä, kurkulla, leivinjauheella ja mansikalla on luontaisia valkaisevia ominaisuuksia, ja niistä voidaan valmistaa kotonakin hampaiden valkaisuun soveltuvia tahnoja. Tällaisen hampaiden valkaisun kanssa saa kuitenkin olla tarkkana; esimerkiksi internetissä kiertää paljon hampaiden valkaisua käsitteleviä neuvoja, joista osa voi olla jopa vaarallisia. Pahimmassa tapauksessa hampaiden valkaisua väärien neuvojen avulla yrittävä voi onnistua vahingoittamaan hampaita suojaavaa hammaskiillettä. Jos hampaiden valkaisua haluaa yrittää kotikonstein, kannattaa siis ainakin varmistua siitä, että valkaisua käsittelevä tieto tulee luotettavasta lähteestä.

Apteekkituotteet soveltuvat värjäytymien poistamiseen

Turvallisempi tapa hampaiden valkaisuun on luottaa joko apteekkien tarjoamiin hampaiden valkaisuun kehiteltyihin tuotteisiin tai varata aika suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolle. Tällöin hampaiden valkaisuun käytetään vetyperoksidia. Apteekeissa myytävissä valkaisutuotteissa vetyperoksidin määrä on rajattu 6 prosenttiin, kun taas hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla käytettävien tuotteiden vetyperoksidipitoisuus on 25 - 35 %. Tämä tarkoittaa sitä, että apteekkituotteiden teho ei vastaa hammaslääkärin käsittelyä.

Apteekkituotteillakin voi kuitenkin saada aikaan suuren vaikutuksen silloin, kun hampaiden tummuus johtuu värjäytymisestä eikä luontaisesti tummemman sävyisestä hammasluusta. Apteekkituotteet voivat nimittäin myös toimia tehokkaasti hampaiden puhdistamiseen. Tällöin kyse ei teknisesti ottaen ole hampaiden valkaisusta, mutta hampaiden sävy vaalenee joka tapauksessa.

Hammaslääkäri tarjoaa varmimman valkaisun

Luotettavin tapa hampaiden valkaisuun on kuitenkin varata aika hammaslääkärin vastaanotolle. Hammaslääkärillä on käytössään sekä tehokkaimmat tuotteet, että valkaisuun ja yleisesti suun terveyteen liittyvä ammattitaito.

Hän osaa ensinnäkin arvioida, onko hampaiden ja suun terveys tarpeeksi hyvä, että hampaita kannattaa lähteä valkaisemaan. Sen jälkeen hammaslääkäri osaa puhdistaa hampaat tehokkaasti ja tehdä valkaisun turvallisesti. Hammaslääkäri osaa myös neuvoa asiakastaan siinä, kuinka pitää valkaisun vaikutusta yllä ja estää hampaiden tummumista tulevaisuudessa. Hampaiden valkaisut suorittaa turvallisesti ja ammattitaitoisesti Hammaslääkäriasema Diana.

• tag: • 333 sanat

minusta

Hyvinvointia ja terveyttä arkeen Mietityttääkö terveyteen liittyvät asiat ja miten voisi itse ylläpitää hyvinvointia paremmin? Tässä blogissa on tarkoitus käydä läpi miten jokainen voi pitää huolta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Mennään aiheisiin kuten hyvä ravinto, ravinnelisät, liikunta, venyttely, rentoutuminen, lepo ja nukkuminen. Aiheita käydään läpi yleisellä tasolla sekä mennään ihan käytännön puoleen, jotta lukijat saavat ihan arkeen soveltuvia vinkkejä omaan tekemiseen. Kaikenlaisista ruokavinkeistä venyttelyohjeisiin, nukkumisvalmisteluista virkistävään liikkumiseen. Mielenkiinnosta tutustutaan myös eri aikakausien elintapasuosituksiin, sillä vielä 100 vuotta sitten suositukset olivat hyvin erilaiset ja jos mennään vielä enemmän ajassa taakse päin, voivat neuvot kuulostaa jopa hieman huvittavilta. Mutta niin saattaa meidän nykyisetkin suositukset 500 vuoden päästä. Toivottavasti viihdyt kirjoituksien parissa!

Haku